Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN

Zijn terugbetaalde sociale bijdragen belastbaar?

Als uw sociaal verzekeringsfonds u in 2023 n.a.v. een herziening, sociale bijdragen terugbetaalde, dan staat het bedrag aan terugbetaalde sociale bijdragen apart vermeld op het fiscaal attest dat uw sociaal verzekeringsfonds u onlangs stuurde. Wil dat zeggen dat zo’n terugbetaling steeds belastbaar is?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Elektrische auto van BV laden met privézonnepanelen?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap, die u ook thuis oplaadt. Wordt u boven op het voordeel alle aard (VAA) auto belast op een extra VAA wanneer u die laadkosten door uw vennootschap laat terugbetalen en wat als de elektriciteit deels afkomstig is van uw privézonnepanelen?

Meest gelezen adviezen

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

OPLEIDING - VARIA

Verplicht om opleidingen te registreren?

U wordt als werkgever verplicht om opleidingen te registreren in de zgn. Federal Learning Account (hierna: ‘FLA’). Het gaat om een vervelende extra administratieve last. Hoe gaat u daar het best mee om?

BTW - BTW OP AUTO’S

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto!

Verkoopt u de auto van uw vennootschap en is zij btw-plichtig, dan moet ze niet alleen btw aanrekenen, maar heeft ze in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VARIA

Worden niet alle verlofdagen omgeboekt naar ziektedagen?

Een werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie. Sinds 2024 worden in dat geval vakantiedagen waarop de werknemer ziek is (mits aan een aantal formaliteiten voldaan is) omgezet in ziektedagen. Tot de verbazing van zowel de werknemer als de werkgever werden niet alle vakantiedagen door het sociaal secretariaat omgeboekt naar ziektedagen. Waarom niet?

Meest recente adviezen

RUIMTELIJKE ORDENING - BRUSSEL

Constructie zonder vergunning in het Brussels gewest

Stel, u wilt een oudere constructie waarvoor er geen stedenbouwkundige vergunning bestaat, verkopen in het Brussels gewest. In Wallonië en Vlaanderen bestaat er een regeling waarbij dergelijke constructies in sommige gevallen vermoed worden conform of vergund te zijn. Bestaat er een soortgelijke regeling in het Brussels Hoofdstedelijk gewest?

VASTGOED - GESPREIDE TAXATIE

Waarop letten bij gespreide taxatie van verbouwd pand?

Een vennootschap verbouwt een pand en verkoopt het met een meerwaarde. Kan die meerwaarde volledig gespreid worden belast, of moet er voor de gespreide taxatie een onderscheid gemaakt worden tussen het gebouw zelf en de verbouwingswerken, zoals de fiscus beweert? Wat besliste het Hof van Cassatie?

BRUSSELS GEWEST - WONINGHUUR

Vanaf 2025 niet meer registreren via MyRent?

FISCAAL - PRIVÉGEBRUIK

Eigen woning fiscaal vrijgesteld als u er niet (meer) woont?

De onroerende inkomsten uit uw gezinswoning moet u normaal gezien niet aangeven in uw aangifte personenbelasting. Hoe wordt die gezinswoning echter precies bepaald als u uw woning bv. verkoopt of als u uit de echt scheidt? Kunt u meer dan één gezinswoning hebben?

VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING

Constructie zonder vergunning in het Vlaams gewest

Stel, een oud gebouw of een oude constructie gelegen in het Vlaams gewest wordt verkocht, maar er is geen stedenbouwkundige of omgevingsvergunning. Is dat een probleem of speelt het zgn. vermoeden van vergunning? Wat zei het Grondwettelijk Hof daar onlangs over?

Geactualiseerd op: 17.05.2024

Meer van Indicator